Isoleren

Isoleren met milieuvriendelijke bouwmaterialen voor vloer, gevel, dak

Er zijn diverse milieuvriendelijke bouwmaterialen die allemaal voor verschillende doeleinden het beste zijn.

droge-kruipruimte-kl

Isoleren onder de vloer.
Isoleren bij een gevel of spouwmuur
Isoleren bij een schuin dak
Isoleren bij een plat dak of dakkapel

2016-09-06-13-51-02

Algemeen.

Moet het ademen of mag het dampdicht zijn. Moet het akoestisch zijn, geluid absorberen. Moeten er zware dingen op kunnen staan. Moet het warmte kunt opnemen, de lucht kunnen zuiveren, zo goedkoop mogelijk kunnen zijn, vocht kunnen opnemen? Wil je er leemstuc op kunnen aanbrengen of steenstrips op verlijmen of in kunnen schroeven

Overal is de situatie anders. Voor bijna alles is er een oplossing.

Bij advies in isoleren houden wij rekening dat een huis moet kunnen blijven ademen. Schoenen met leren zolen kunnen ademen. In een regenpak ga je transpireren. Het dragen van natuurlijke stoffen ademt beter dan van kunststof. Zo moet je ook je huis benaderen.

Een gevel en een schuin dak kan je beter laten ademen en niet inpakken in kunststof zoals vaak gebeurt . Een huis met een rieten dak isoleert en overtollig vocht kan weg.  Onder de vloer en een plat dak of dakkapel stellen we andere materialen voor.

 

Isoleren onder de vloer

De basis van een woning kennen we slecht en is de kruipruimte.
De ruimte onder de vloer.
Ook bij nieuwbouw kennen we heel slecht deze donkere ruimte

Alleen in droge gebieden zoals oa Zeist en Den Haag, waar op zand is gebouwd hebben de bewoners bij voldoende kruipruimte-ventilatie een gezonde kruipruimte, dus een gezonde basis.

2015-11-25-11-43-01
Voor de rest hebben we ontdekt bij het isoleren van vloeren, dat in vochtige gebieden een bodemafsluiter noodzakelijk is!
Een eenvoudige oplossing is bodemfolie of een betonnen werkvloer met daarboven voldoende ventilatie.
Eigenlijk zou dit standaard voorgeschreven moet worden.

Ook bij nieuwbouw met geïsoleerde vloeren van polystyreen trekt vocht in de isolatie, waardoor de isolatie achteruit gaat.
Door een goede bodemafsluiter wordt dit voorkomen.

Door een goede bodemafsluiter word het droger in huis. Droge lucht in huis verwarmt sneller een woning en daardoor zal dit ook energie besparen.

Onder de vloer adviseren we reflecterende folies of thermoskussens. Ademen hoeft niet vind ik. En met thermoskussens en reflecterende folies kan je met weinig materiaal heel veel isoleren.

Ook onder een plat dak of dakkapel, maar ook een kelder met beperkte stahoogte vind ik reflecterende folies een goede oplossing.

Isoleren bij een gevel of spouwmuur
In de spouw, als hij vrij is van baarden en planten, kun je het beste milieuvriendelijk kunststof parels aanbrengen die gemaakt zijn van melkzuur van plantaardig afval.
Isoleren aan de buitenkant is de beste oplossing, maar dat ga je natuurlijk niet doen bij een monument of zo’n leuk huis uit de jaren dertig.
Isoleren met harde houtvezelplaten lijkt mij de beste oplossing is. Het mag vocht opnemen, waardoor de kans op condens bij de koude aansluitingen kleiner is. Op deze platen kan je steenstrips aanbrengen of plaatmateriaal op schroeven.
Dus voor binnen of buiten een hele goede oplossing en de gevel blijft ademen.

Isoleren bij een schuin dak, maar ook een nieuwbouwgevel.

Voor een schuine dak zijn er meer mogelijkheden: Vlas, jutte, hennep, schapenwol, houtvezel of oude spijkerbroeken (katoen). Deze producten kunnen beter warmte opnemen dan de standaard producten die we beter kennen uit de bouwmarkt, waardoor het langer koel blijft op zolder als het buiten warm is. Hierin is houtvezel het beste, dit kan vele uren warmte opnemen voordat het binnenkomt.
Vlas, houtflex en hennep zijn niet veel duurder dan je wat je beter kent, piepschuim, steenwol of glaswol.
Daarnaast hebben we katoen en houtvezel en die het best scoren bij warmte accumulatie en geluidisolatie, bijvoorbeeld bij Schiphol in de buurt.
Een product de duurste, schapenwol kan je rechtstreeks aanbrengen onder het dak zonder afwerking. Het kan veel vocht opnemen. Dus qua arbeid misschien wel de voordeligste.

Isoleren bij een plat dak of dakkapel

Ook onder een plat dak of dakkapel vind ik reflecterende folie  een goede oplossing. Ademen hoeft niet. Vochttransport is er niet en met weinig materiaal kan je goed isoleren. Isolerende “kunststof” platen van plantenafval (Biofoam) kan een goede oplossing zijn.

Vloerisolatie

2016-07-14-17-03-59
Kruipruimtebodem isolatie versus Vloerisolatie.

Kruipruimte isolatie

Schelpen, chips en parels op de kruipruimte bodem zijn een goede vochtafsluiter tegen vocht dat uit de kruipruimte komt. Het voorkomt condensvorming op de fundering en onderzijde vloer. Dit wordt ca 30 cm dik op de kruipruimte bodem aangebracht. De woning wordt droger en kan interessant zijn bij een zeer natte kruipruimte en een krappe kruipruimte.

Bodemfolie

Een bodemfolie (stevig PE folie) houdt het vocht ook  tegen, waardoor fundering en woning droger worden. Het is veel goedkoper dan de andere bodemafsluiters.
Alleen bodemfolie aanbrengen in combinatie met  goede kruipruimteventilatie voorkomt een hoop klachten in huis. De woning wordt droger en droge lucht verwarm je sneller dan vochtige lucht. Hierdoor bespaar je al op energiekosten.

Vloerisolatie

De volgende stap is om woningen te isoleren. Ik adviseer in de kruipruimte met Tonzon Thermoskussens of Isobooster isolatiedekens. Dit wordt direct onder de vloer aangebracht: Tussen de houten balken of onder de houten balken. Onder een betonnen vloer, of tegen de onderzijde van een vloer van  gebakken holle stenen. Ook onder een geisoleerde vloer van Polystyreen geen probleem.

Door de folie met opgedampt aluminium wordt de straling (warmte) uit de woonkamer weer teruggekaatst, waardoor de vloer  warmer wordt. De  thermoskussens of reflectiefolies werken als een spiegel en kaatsen de warmte dus terug in de woning.

Spouwmuurisolatie

Sluit de kou buiten met spouwmuurisolatie!

Komt er kou door de buitenmuren van uw woning? En overweegt u daarom spouwmuurisolatie? Een goed idee. Maar niet iedere muur is geschikt voor spouwmuurisolatie. Graag zet ik de mogelijkheden voor u op een rij.

Waarom kiezen voor spouwmuurisolatie?

Bij spouwmuurisolatie wordt isolatiemateriaal aangebracht in de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Dit levert voordelen op: de kou uit de muur verdwijnt en u bespaart hierdoor veel energie. Met spouwmuurisolatie verdient u uw investering binnen twee tot drie jaar terug. Helaas gaat er vaak wat fout bij spouwmuurisolatie. Daarom hieronder wat tips.

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie kunt u niet zomaar laten aanbrengen. Er gaan enkele stappen aan vooraf:

  • Breng eerst een bodemafsluiter aan in de kruipruimte van de woning. Bijvoorbeeld bodemfolie of een betonnen werkvloer. Zo voorkomt u optrekkend vocht in de woning.
  • Ook is het verstandig de kruipruimteventilatie te vervangen en te controleren.
  • Aan de binnenzijde van de buitenmuren moet een dampremmende laag worden aangebracht. Metselwerk van oudere huizen is niet voldoende dampremmend.
  • Aan de buitenzijde van de buitenmuren moet een waterkerende laag worden aangebracht. De buitenmuur droogde snel na een regenbui omdat er een luchtspouw aanwezig was. Als de spouw met isolatiemateriaal wordt gevuld, kan de buitengevel minder snel drogen.
  • De spouw (de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur) moet goed schoon zijn. Er mogen geen wortels van planten of metselresten in de spouw zitten, anders kan het isolerende materiaal niet worden aangebracht. U kunt dit laten controleren met een camera.

Conclusie

Met milieuvriendelijke oplossingen kun je uitstekend een goede oplossing vinden om de vloer, de spouw, de gevel of om het dak te isoleren.

Voor een vrijblijvende offerte kun je mij bereiken op:
rento(at)rondomdom.nl

of bellen naar
06-27 28 57 97

RondomIsolerenlogo
Rento Hermanns
Molierelaan 54
3533VJ Utrecht

Terug