vocht in huis

Vochtproblemen in huis zijn meestal condensproblemen, geen optrekkend vocht.

Vocht in het huis zoekt de koude plekken op en slaat hier neer, waardoor vochtproblemen ontstaan. Dit gebeurt ook in de kruipruimte. Na een aantal jaren ontstaat er dan huiszwam, rotte balken en/of betonrot en in het ergste geval doorgeroeste gasleidingen.
Als in nieuwbouw het polystyreen (piepschuim) nat wordt, gaat de isolatie achter uit.
In deze presentatie laat ik meer zien.

Condensvorming!

Vocht zoekt de koude plekken op, waar het gaat condenseren.
Condensvorming kan veel vochtproblemen veroorzaken.
Ik denk niet dat het optrekkend vocht is. Water kan slechts enkele stenen optrekken,
dus optrekkend vocht veroorzaakt eigenlijk geen vochtproblemen.
Het vocht uit de kruipruimtebodem wat verdampt zoekt de koude plekken op, waar het condenseert en de vochtproblemen veroorzaakt!
Door een bodemafsluiter aan te brengen (wij leggen een stevige PE folie neer, waardoor de kruipruimte goed bereikbaar blijft) houdt je het vocht eronder en stop je condensvorming.
Dus condensvorming moet worden voorkomen.
Waar geen vocht is, zal niets roesten, schimmelen of rotten?
NB: soms zitten er zouten in de stenen en houten balken. Dit werkt als een vochtvreter. De stenen en balken blijven nat en rotten niet.

optrekkendvocht kalkzandsteenfundering

Bij zogenaamd optrekkend vocht zou de hele fundering nat zijn geweest. Dit is niet het geval.
Condensvorming is wel het geval
Op de linker foto zie je condensvorming waar de fundering het koudst is: bij de buitengevel

Op de rechtse foto is de kalkzandsteen “aan het drogen” nadat bodemfolie is aangebracht: in de hoeken is de steen doordrenkt van 30 jaar vocht.
Geen optrekkend vocht maar condensvorming!

DMdoorsllandvocht1fund2
Na aanbrengen bodemfolie is de fundering opgedroogd, behalve op sommige plekken waar regenwater over de fundering naar binnen loopt. Dit hoort niet!

houten-beton2houten-beton1

Betonvloer  en fundering is aan de onderzijde nat ter plaatse van de buitenwand (kopgevel) en droog aan de kant van de buren. Na enkele weken bodemfolie is de betonvloer overal opgedroogd en kan de vloer geïsoleerd worden.

LR2014-PsmetcondensLR2016-condens

Geisoleerde woning (2006) in Leidse Rijn vloer is geïsoleerd door middel van het aanbrengen van ca 20 cm Polystyreen (piepschuim). Vocht zat in en op de isolatie door condensvorming, waardoor de isolatie achteruit is gegaan. Na het aanbrengen van bodemfolie is het vocht uit de isolatie verdwenen en behoudt het zijn volledige isolatiewaarde. Ook de fundering is opgedroogd.

vocht-nwg2013-12-06 15.07.01vocht-nwg2014-01-13 17.28.39
Kruipruimte van een flat uit de jaren vijftig. Nadat bodemfolie en ventilatiegaten waren aangebracht (2014) was de vloer na een maand al een stuk droger en condensvorming verdwenen

2014-03-20 09.46.55 kopie

Een vochtige woning? Kies voor bodemafsluiting!

Vrijwel altijd brengen we bodemfolie aan, waardoor vochtoverlast en condensvorming in de woning bestreden wordt. Het vocht blijft onder de bodemfolie.
Bodemfolie i.c.m. ventilatie stopt condensvorming waardoor vochtige houten balken opdrogen, roestvorming op gasleidingen en cv leidingen stopt en betonrot stopt
Schimmels en paddestoelen kunnen niet overleven in een droge kruipruimtes ( onder de 21% vocht in hout)
Staal/ ijzer kan niet verder roesten in een droge kruipruimte.
Dit is gewoon logisch nadenken.
Bij kamertemperatuur (20°) is schimmel/ paddenstoel na een jaar uitgestorven en kan het hout niet verder worden aangetast.
Schimmels zijn er overal, maar als er geen vocht is, zijn ze er niet en zullen ze uiteindelijk sterven. Je geeft ze een kans als er vocht blijft bestaan.

Heeft u last van vocht in uw woning? Bijvoorbeeld schimmels op de buitenmuren, of een onfrisse geur die opstijgt uit de kruipruimte? Kies dan voor vloerisolatie met bodemfolie! Een eenvoudige oplossing met snel en blijvend resultaat.

Waarom kiezen voor bodemfolie?

Bodemfolie houdt vocht uit de bodem tegen. Dit vocht komt via de kruipruimte uw woning binnen. Vooral in vochtige gebieden, zoals Vinexlocaties. Bodemfolie houdt uw kruipruimte droog. Dit zorgt voor meer comfort en een gezondere woning. Bovendien wordt droge lucht sneller warm, waardoor u minder hoeft te stoken. Uw energiekosten nemen af.

Vocht in uw woning: de nadelen op een rij

  • Een vochtige kruipruimte veroorzaakt vocht in huis. Er komt condens, kleine druppeltjes, op de fundering en de onderkant van de vloer. Dit vocht slaat neer op de fundering en de vloer. Hierdoor ontstaan vocht en schimmelplekken op de wanden van de woning.
  • Een vochtige kruipruimte veroorzaakt schimmels in de kruipruimte. Huiszwam of kelderzwam bijvoorbeeld. Het hout wordt aangetast en kan uiteindelijk bezwijken.
  • In de jaren 60 en 70 zijn veel betonnen vloerelementen gemaakt van slecht beton. Vocht kon te gemakkelijk in het beton. Het staal in het beton was slecht beschermd en het staal werd aangetast. Het staal gaat roesten en uitzetten, waardoor het beton afbrokkelt. Langzaam aan verdwijnt alle staal en kan de betonvloer hierdoor zelfs instorten.

Bodemfolie: zo werkt het

  • Vermoedt u dat u een vochtige woning heeft? Laat dan onderzoeken of u te maken heeft met vocht uit de bodem. Wij voeren dit onderzoek graag voor u uit.
  • Kies vervolgens voor een bodemafsluiter. Bodemfolie is de voordeligste oplossing voor de meeste kruipruimtes. Landbouwplastic kunt u ook gebruiken, maar het nadeel is dat u dit alleen per grote rol kunt aanschaffen. Via ons kunt u bij stevige bodemfolie op maat bestellen. U krijgt dan precies een afgepaste hoeveelheid.
  • U kunt zelf folie leggen in de kruipruimte. U kunt het ook aan ons uitbesteden.

schimmels
Houtrot in balken door schimmels in de kruipruimte

Soms komen we houtrot tegen in houten balken in de kruipruimte onder de begane grond vloer.
Vaak is dit het gevolg van schimmels en teveel en langdurig vocht in de kruipruimte.
Vocht condenseert op de koude muur en de schimmels in de houten balken halen dit vocht uit de muur. Of het vocht condenseert op de koude balken en de schimmels tasten het hout aan. Eenmaal aangetast worden de houten balken minder sterk en bros. De schimmels maken gebruik van dit vocht om het hout aan te tasten en zwakker te maken.
Is de kruipruimte droog en is er voldoende ventilatie dan is er geen aantasting van de houten balken.
Verdwijnt vocht uit de kruipruimte, wordt de kruipruimte opgeruimd van organisch afval en is er voldoende ventilatie, zullen de schimmels uitsterven.
Zonder vocht zijn er geen schimmels.
Een goede bodemafsluiter, zoals een betonnen werkvloer of een stevige bodemfolie in combinatie met voldoende ventilatie remmen de vochthuishouding in een kruipruimte.

Bestrijdingsmiddelen tegen schimmels werken hooguit tijdelijk. Het enige dat blijvend werkt, is het stoppen van vocht in de kruipruimte. Maak het droger in de kruipruimte. Schimmels of paddenstoelen zie je in de vrije natuur het meest in de herfst als het vochtig is en niet al te koud is. Schimmels zie je niet als het warm en vooral droog is.
Schimmels breken de cellulose en lignine af in het hout en nemen dit op waardoor de balken steeds brosser worden. In de kruipruimte komen we meestal bruinrot en soms witrot tegen. Wordt alleen de cellulose afgebroken, dan is er bruinrot. Het is bruin en als het ernstig is en droog is, laat het zich tussen de vingers tot poeder fijn wrijven. Als de schimmel ook lignine afbreekt ontstaat er witrot. Dit is lichter van kleur en ziet er vezelachtig uit.
Je hebt planten en dieren die de natuur opbouwen. Daarnaast heb je schimmels of paddenstoelen die de dode natuur afbreken. Zo is de natuur in evenwicht. Planten en dieren bouwen de natuur op en schimmels maken er weer grondstof van. Om de dode dieren en plantaardig afval af te breken tot stof zijn er schimmels nodig. Hiervoor hebben ze vocht nodig. Ook de houten balken onder de vloer zijn “dode” bomen.
Andere schimmels voeden zich met huisstof of dierlijke haren, en tasten de houten balken niet aan. Je ziet ze vaak op andere vochtige plekken, zoals in badkamers op gips, maar ook op houten balken.
Als hout langdurig meer dan 22% vocht bevat, kan huiszwam groeien. Onder de 22% staat de groei van schimmels stil. Als het langer dan een aantal jaren droger is dan 22% sterft huiszwam ook af bij kamertemperatuur. . Het lost zich dus op termijn op, zolang het droog blijft. Een droge kruipruimte is dus wezenlijk om het probleem echt aan te pakken. Blijft de kruipruimte vochtig, dan kan een bestrijding niet tegengaan dat er nieuwe schimmelaantasting ontstaat.
Huiszwam kan al redelijk vochtig hout net iets vochtiger maken door zelf een beetje vocht aan te voeren, maar dit vocht gaat bij goede ventilatie vrijwel altijd verloren.

Optrekkend vocht komt veel minder voor dan men denkt of zegt. Vocht uit de kruipruimte slaat neer waar het koud is. Vocht condenseert op de koude houten balken en balkkoppen bij de voor en achtergevel. Vocht slaat neer op de koude fundering waardoor de houten balken vocht opzuigen.
Stop vocht in de kruipruimte. Zorg voor een goede bodemafsluiter, zodat het resterend vocht uit de kruipruimtebodem weg geventileerd wordt en er niet voldoende vocht meer is om op de koude houten balken langdurig neer te slaan.
Zorg dat balkkoppen geen vocht kunnen opzuigen uit de fundering. En houtrot wordt gestopt.
Als hout vervolgens langdurig een vochtigheid heeft van minder dan 22% zullen de schimmels op termijn uitsterven.
Wil je meer hierover willen lezen, lees dan dit:
schimmels-in-hout
http://www.cultureelerfgoed.nl/sites/default/files/publications/gids-techniek-21-schimmels-in-hout-2e-druk-2007.pdf
Publicatie Cultureel Erfgoed, Huub van der Ven


vloer geïsoleerd op bodemfolie waaronder op 20-30cm water staat

Meer informatie?

Je kunt contact opnemen met Rento Hermanns, 06 27 28 57 97 voor een adviesgesprek bij u thuis.
Of mail naar Rento@rondomdom.nl
Ook kunnen wij een vrijblijvende offerte uitbrengen

Terug